Keglove vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Vadba za mišice medeničnega dna

Preprečimo inkotinenco

Težave z medeničnim dnom so v večini primerov posledica oslabljenih mišic, z njimi pa se srečuje vse več predstavnic ženskega spola, zlasti po porodu in v obdobju menopavze. Med najpogostejše sodita inkontinenca in prolaps rodil. Ali lahko inkontinenco preprečimo? Dokazano je, da je vadba mišic medeničnega dna, če jo le izvajamo pravilno, učinkovita pomoč pri prvih znakih inkontinence.

Medenično dnopodpira organe v trebušni votlini in v predelu medenice. Podpira nas pri vsakem gibu, vendar se njegove vloge navadno zavemo šele takrat, ko ne deluje več optimalno in nastopijo težave. Ena od najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo predvsem ženske, je stresna inkontinenca – uhajanje urina pri kašljanju, kihanju ali prenašanju bremen, ki je posledica oslabljenih mišic medeničnega dna. Stresna inkontinenca ne prizadene zgolj starejše populacije oziroma žensk v menopavzi, temveč tudi mlajše.

Vadba za preprečevanje težav

Z učenjem pravilne aktivacije mišic medeničnega dna lahko dosežejo optimalen tonus, s čimer se zmanjša tveganje za nastop inkontinence. Toda ženske se pogosto za vadbo oziroma obisk strokovnjaka, ki bi jim lahko pomagal, odločijo šele takrat, ko težave že nastopijo. Veliko žensk še vedno preslabo pozna ta predel telesa, obenem pa ne poznajo oblik vadbe, ki bi jim bile v pomoč pri preprečevanju tovrstnih težav. Zavedati se moramo, da je vitalno medenično dno naša odgovornost in da ima velik pomen za splošno vitalnost. Zanj lahko skrbimo s pravilno vadbo.
Vadba za krepitev oziroma izboljšanje tonusa mišic medeničnega dnase osredotoča na učenje občutenja mišic medeničnega dna, čemur sledi učenje njihovega krčenja in sproščanja, saj lahko le tako dosežemo optimalen tonus.”

Kaj pa prevelika teža?

Inkontinenco, ki je posledica oslabljenih mišic medeničnega dna, lahko povzroči tudi prevelika telesna teža. Če nas pesti ta težava, jenadvse pomembno, da smo pozorni na svojo držo, pa tudina to, kako opravljamo vsakodnevne dejavnosti. Če ženska trpi za inkontinenco, se mora izogibati sključeni drži, na primer pri uporabi računalnika. Priporočljivo je, da sedijo na vrhu sednih kosti in s pokončno hrbtenico, saj bodo tako ohranile naravne krivine hrbtenice. Odsvetovano je tudi prenašanje težkih bremen, če pa to ni možno, je pomembno, da ob naporu obvezno aktivirajo mišice medeničnega dna.

Vsaka vadba ni dobra

Pogosto se zgodi, da se ženska v prizadevanju po večji splošni vitalnosti odloči za telesno dejavnost, ki utegne dolgoročno škodovati mišicam medeničnega dna. Mišice medeničnega dna lahko oslabijo vse vaje, ki povečajo pritisk v trebušni votlini. Mednje denimo sodijo dvigovanje uteži, klasični trebušnjaki, tek in skakanje oziroma vse intenzivne dejavnosti, ki mišice medeničnega dna podvržejo ponavljajočemu se stresu.

Kaj pa Keglove vaje in prekinjanje curka med uriniranjem?

Zdravo medenično dno ni trdno kot skala, ampak prožno. Ginekologi so včasih poleg Keglovih vaj ženskam priporočali prekinjanje curka med uriniranjem, s čimer naj bi okrepile mišice medeničnega dna. Toda zdaj vemo, in to so dokazale tudi medicinske raziskave, da lahko prekinjanje curka med uriniranjem dolgoročno povzroči nepravilnosti v delovanju mehurja. Zaradi te vaje utegne praznjenje mehurja postati težavno, nastopijo lahko tudi okužbe sečil, zato te vaje ne gre izvajati pogosto.Na drugi strani pa lahko s pomočjo te vaje občasno ocenimo, kako močno je naše medenično dno – dovolj je, če jo izvedemo enkrat na mesec.”

Po porodu počasi

Mišice medeničnega dna so še posebno občutljive po porodu, saj bile podvržene precejšnjemu stresu. Medenično dno se ob porodu precej razširi, po njem pa se maternica počasi krči do prvotne oblike. Nekatere mlade mamice doletijo raztrganine, mnoge imajo tudi odvečno težo, ki so jo pridobile med nosečnostjo.Tako se v želji po izgubi kilogramov marsikatera prehitro odloči za pretirano intenzivno vadbo. Po porodu je priporočljivo zgolj izvajanje aktivacije mišic na nogah in mišic medeničnega dna. Mamice naj počakajo najmanj šest tednov po porodu.

Kako izvajamo keglove vaje?

Pred izvajanjem Keglovih vaj se moraš naučiti nadzorovati medenične mišice. Najlažji način, da jih začutiš, je, da pri uriniranju za trenutek zadržiš curek urina. Pri tem bodi pozorna, da ostanejo trebušne, stegenske in zadnjične mišice popolnoma sproščene. Mišice, s katerim lahko zadržiš curek, so prav tiste mišice, ki se krčijo med orgazmom.

Keglove vaje lahko izvajaš kjerkoli in kadarkoli: v postelji ali v avtu, sede ali stoje, med spolnim odnosom ali celo med vsakodnevnimi opravili. Če ob izvajanju vaj začutiš kakršno koli neugodje, bolečine v trebuhu ali križu, potem jih verjetno izvajaš napačno.

Osnovna vaja:
1) najprej izpraznite mehur,
2) pokrčite mišice medeničnega dna za 10 sekund,
3) nato pa mišice popolnoma sprostite.

Priporočamo vam, da vajo ponovite vsaj 10-krat, in sicer 3-krat na dan (zjutraj, popoldne in zvečer).

Variacija 1:

1) pokrčite mišice medeničnega dna za 6 sekund
2) nato mišice popolnoma sprostite za 6 sekundo

Variacija 2

1) pokrčite mišice medeničnega dna za 6 sekund
2) nato mišice sprostite za 6 sekundo
3) pokrčite mišice medeničnega dna za 1 sekundo
4) nato sprostite za 1 sekundo
5) ponovno pokrčite mišice medeničnega dna za 1 sekundo
6) nato mišice popolnoma sprostite za 10 sekund

Variacija 3:

1) za 5 sekund samo malo pokrčite mišice medeničnega dna
2) nato jih pokrčite še malo bolj, tudi za 5 sekund
3) sedaj jih pokrčite, kolikor jih še morete – do konca, ter držite 5 sekund
4) mišice rahlo sprostite za 5 sekund
5) mišice sprostite še malo bolj za 5 sekund
6) nato mišice popolnoma sprostite za 5 sekund