Bachove kapljice

Dr. Bach je bil zdravnik, homeopat in bakteriolog, ki je razvil nov način zdravljenja – cvetno terapijo, ki se osredotoča na globlje vzroke bolezni, ne zgolj na njene simptome. Našel je 38 nestrupenih rastlin, iz katerih je na poseben način pripravil cvetne esence, ki nam pomagajo preobraziti čustvena, mentalna in tudi telesa neravnovesja.

 

Bachove cvetne esence so zelo nežne in primerne tako za otroke in nosečnice, kot tudi vse ostale. Iz cvetnih esenc se pripravi mešanica, ki naenkrat lahko vključuje do 7 cvetnih esenc. Če neke esence ne potrebujemo, na naše telo nima nobenega učinka in nam tudi ne more škodovati. Prav tako na Bachove cvetne esence ne moremo biti alergični, ker niso narejene iz fizičnih substanc rastlin, vendar samo prenašajo zdravilni potencial cveta. Kemijsko gledano so čista izvirska voda.

Bachove kapljice

 • delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi.
 • delujejo na naše čustveno stanje in ga pomagajo harmonizirati.
 • Bachovi cvetovi so nestrupeni, nimajo stranskih učinkov in so zelo preprosti za uporabo.
 • osredotočajo se na zdravljenje resničnih vzrokov naših težav in bolezni, ne zgolj nasimptome.
 • uporabljajo jih lahko tudi otroci, nosečnice, starejši ljudje.
 • zelo primerne so za pomoč v krizah in težkih življenjskih situacijah.
 • ne nadomeščajo klasične medicinske pomoči, lahko pa jo spremljajo.

Bachovih cvetnih esenc je 38 – od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica. Najbolj znano in razširjeno Bachovo zdravilo pa je REŠILNO ZDRAVILO, ki je kombinacija 5 esenc in se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti, pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih … Povrne nam energijsko ravnovesje in občutek miru.

Esence se lahko uporabljajo pri vseh vrstah težav, tudi pri čisto fizičnih. Vendar je eno osnovnih načel, ki jih je izpostavil Edvard Bach, to: Vedno zdravimo bolnika in ne bolezni.

Zato nikoli ne določimo esence ali kombinacije esenc glede na zunanje simptome ali bolezen, vendar glede na posameznika in njegovo počutje, stanje, vzorce, odzive … v tem trenutku.

Bach je menil, da je vse, kar doživljamo na telesni ravni, samo odraz notranjega ravnovesja ali neravnovesja in moramo zato, če želimo resnično ozdraveti, pozabiti na zunanje simptome ter zdraviti notranje neravnovesje med telesom in duhom, ki je pravi vzrok različnim duševnim in telesnim težavam.

Tako da si lahko v primeru težav s kožo in lasmi seveda pomagamo tudi z esencami, vendar tako, da se pri izbiri osredotočimo na svoje notranje počutje, odzive, na neko skrivno neravnovesje, ki se pri nas izrazi na zunaj s težavami s kožo … Pri nekom drugem bi se enako ali podobno neravnovesje lahko izrazilo popolnoma drugače in zato se pri izbiri esenc nikoli ne osredotočamo samo na zunanji simptom. Prav tako so pri različnih ljudeh različni vzroki tisti, ki povzročijo npr. kronični kašelj, in ti vzroki so tisti, ki jih je treba zdraviti, kašelj, ki je samo posledica.

Bachove esence so nam v pomoč pri ozdravitvi ali težavnih življenjskih situacijah, tako da nam pomagajo neravnovesja zamenjati z vrlinami.

Bach je dejal: “Bolezen lahko preprečimo in pozdravimo, če spoznamo pomanjkljivost v nas samih in jo odpravimo tako, da razvijemo tiste kreposti, ki to pomanjkljivost izničijo. Tega pa ne dosežemo tako, da bi se borili proti pomanjkljivosti, ampak da nasprotno krepost razvijemo v takšni meri, da pomanjkljivost iz našega bistva pomete proč.”

Esence vedno izberemo glede na neravnovesja, “pomanjkljivosti” v nas, pri njihovi uporabi pa se osredotočimo na vrline, kreposti, ki nam jih pomagajo razviti, da bi posledično pozdravili tudi telesne ali duševne simptome.

 

Zelo pomembno pri Bachovih cvetnih esencah je, da jih vedno izberemo glede na trenutno počutje in glede na negativne čustvene in mentalne vzorce, načine delovanja, odzivanja … v tem trenutku, a hkrati jasno poznamo kvalitete, ki jih posamezna esenca pomaga razviti!

 

Izbrane esence (individualno izbrana mešanica esenc) se zmešajo v 20-mililitrsko stekleničko z vodo, mešanico esenc pa jemljemo 4-krat na dan po 4 kapljice pod jezik ali v vodo. Ob rednem jemanju mešanico porabimo približno v 3 tednih.
Po tem obdobju je smiselno preveriti spremembe in počutje posameznika ter se na podlagi tega odločiti – ali za nadaljevanje enake mešanice esenc ali morda za prilagoditev in spremembo kakšne esence.

Glede na to, da so Bachove cvetne esence zelo blage, se lahko uporabljajo hkrati tako s kakšno drugo alternativno metodo zdravljenja kot tudi skupaj s klasično zdravniško pomočjo in zdravili.

Ne nadomeščajo zdravniške pomoči, vendar lahko močno olajšajo pot ozdravljena oziroma izboljšajo duševno, čustveno in mentalno počutje.

Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavi naše duševno ravnovesje in nas na ta način poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi samozdravilnimi močmi!

Kako uporabljamo cvetne pripravke

Uporaba cvetnih pripravkov je zelo enostavna. Najbolj uporabno je t. i. “rešilno zdravilo” (mešanica petih cvetov je pravi balzam v stresnih trenutkih). Tega kupimo v osnovni steklenički (štiri kapljice v kozarec in srebamo, dokler se ne pomirimo; lahko si pripravimo svojo stekleničko, v katero najprej natočimo izvirsko vodo, dodamo štiri kapljice koncentrata in nekaj alkohola oziroma kisa za daljšo obstojnost). Jemljemo jih s kapalko neposredno na jezik, štirikrat dnevno po štiri kapljice (zjutraj, opoldne, popoldne in zvečer).

Poleg tega si lahko iz osnovne stekleničke nakapamo dve kapljici v kozarec vode ali soka in ga prek dneva srebamo po požirkih. Za dlje trajajoča čustvena stanja pripravimo mešanico največ 7 cvetov v steklenički, vode in alkohola. Lahko nakapamo deset kapljic oljke iz osnovne stekleničke v kopel, kadar smo zelo utrujeni. Ko želimo osvežiti energijo prostora, lahko dodamo tri kapljice gabra iz osnovne stekleničke v dišečo svečko, najbolje skupaj z eteričnim oljem. V zalivalko za rože dodamo pet kapljic osnovnega pripravka, npr. oreh, po presajanju. V pršilnik za rože dodamo tri kapljice iz osnovne stekleničke, npr. lesniko, pri različnih rastlinskih boleznih. Hišnim živalcam pa v vodo dodamo tri kapljice osnovnega pripravka, npr. vinsko trto, za preveč agresivne pse.

Druga možnost je, da v pogovoru s strokovnjakom spoznamo čustveni vzrok naših vsakodnevnih težav, zaradi katerih smo nesrečni in nezadovoljni. Ta pogosto izhaja iz negativne izkušnje v preteklosti, zaradi česar se ne počutimo dovolj močne in varne v naši hoji skozi življenjske preizkušnje. Cvetne kapljice postanejo “bergla”, ki nam vrača zaupanje v sebe toliko časa, dokler nismo dovolj čustveno močni, da lahko sami hodimo naprej.

Zdravljenje v sedmih prijetnih korakih:

 1. Najprej se povežemo s svojo naravo, povrne se nam dobro počutje. Začutimo mir in svežino, spet se počutimo priklopljeni na lastne baterije.
 2. Vrne se nam upanje v dober razplet trenutne situacije. Življenje nam postane izziv.
 3. Sledi vračanje veselja in užitka v naših dejanjih. V tem času tudi ozavestimo in sprejmemo temne dele lastne osebnosti. Ob tem se nam izkristalizirajo čustva in zjasni um.
 4. Prične se obujati vera in zaupanje, kar nas pripelje do postopnega spoznavanja naše izvorne rane, ki je v ozadju vseh zapletov, ki se nam dogajajo v življenju.
 5. Zaceljena rana postane izvor našega navdiha, postanemo jasni in ustvarjalni v izražanju naših zamisli.
 6. Sledi obdobje modrosti in sočutja do vseh.
 7. Zadnji korak je zlitje z ljubeznijo.

Cvetno zdravljenje je tako lep primer ekološko sprejemljivega zdravljenja, saj poteka skozi sodelovanje. Že priprava sama ne zahteva celotne rastline, ampak zgolj nekaj cvetov. Pripravki so prijetni in enostavni za uporabo in ne povzročajo stranskih učinkov. Z jemanjem kapljic okrepimo povezanost z našo naravo in s kraljestvom rastlin. Pa ne pozabite – rosa osvežuje!

Bachov sistem izhaja iz uporabe 38 pripravkov cvetov rastlin in studenčnice ter dodatnega “rešilnega zdravila”. Pripravke izbiramo glede na trenutno čustveno stanje posameznika, ki ga najlažje določimo skozi “zrcala”, ki nam jih kažejo drugi. Vprašajmo se, kaj nam je pri drugih najbolj všeč oziroma kaj nas najbolj odbija. Pri tem ne pozabimo, da je prednost cvetk ta, da nam ne morejo škodovati, in če izberemo napačno, pač ne pomaga.