Kandida

Kaj je Candida?

V našem črevesju se normalno nahaja nekaj milijard bakterij in drugih organizmov, ki sestavljajo črevesno floro. V črevesni sluznici bivajo v harmoniji drug z drugim različne mlečnokislinske bakterije, ki skrbijo za prebavne procese in spodbujajo naš imunski sistem; 70% imunskega sistema se namreč nahaja v limfnih vozlih, ki so pritrjeni na črevesju. V črevesju se nahajajo tudi glivice kvasovke, med njimi candida albicans in druge vrste kandide, ki v normalnem razmerju moči s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami ne delajo škode.

Drugače pa je, če se kvasovke razbohotijo. Tedaj govorimo o mikozi oz. o prekomerni razmnožitvi glivic kvasovk v črevesju. Vzrok zato je lahko nezdrava prehrana (preveč sladkorja), obremenitev s kovinami (živo srebro), jemanje antibiotikov (ki uničujejo bakterije-tudi zdrave), daljše jemanje kontracepcijskih tablet, kemoterapija itd. Glivice iz rodu kandida tvorijo različne mikotoksine in ob fermentaciji hrane ustvarjajo najslabši alkohol.

Kot vse glivice potrebujejo tudi kvasovke za svoj obstoj organski izvor ogljikovih hidratov, ker niso sposobne iz ogljikovega dioksida in vode zgraditi ogljikove hidrate. Pomemben in lahko dostopen izvor za organski ogljik so vsi enostavni sladkorji, kot so grozdni sladkor, sadni sladkor, trsni sladkor, slad, pesni sladkor itd. Več kot imajo glivice na razpolago sladkorja, bolje uspevajo. V eni sami noči se lahko njihovo število podvoji.

Posledice so znane. V črevesju nastanejo plini, krči, kajti črevesni limfni vozli se zastrupijo, kar še bolj oslabi imunski sistem; s tem naraste dovzetnost za okužbe in zmanjša se odpornost organizma. Strupene snovi prehajajo skozi črevesno steno v kri in od tam naprej v jetra, naš najpomembnejši organ za razstrupljanje, kjer se velik del strupov razgradi. To jetra močno obremeni. Preostanek strupov preide v druge organe, kjer lahko povzročajo najrazličnejša obolenja: rak debelega črevesja, izčrpanost, bolečine v mišicah in sklepih, otopelost, depresijo, izgubo spomina, slabo koncentracijo, bolečine v trebuhu, neplodnost, drisko, zaprtje, razne vrste depresij, glavobol, mrzle okončine, akne, pogosta vnetja. Kar je najvažnejše, glivice kvasovke povzročajo nastanek alergij (kožni izpuščaji, astma, nevrodermitis, hiperaktivnost…) in v naši ambulanti za bioresonanco ugotavljamo, da je glivica candida albicans prisotna pri več kot 90 odstotkih bolnikov, ki se zdravijo za alergijo. S kandido so okuženi tudi majhni otroci, ki jo pridobijo od matere že pred rojstvom.

Kako se znebimo kvasovk?

Obvladovanje kvasovke zahteva čas in potrpežljivost, kajti kvasovka je izredno trdoživa in v postopku odstranjevanja se iz nje sprostijo proteini in strupene snovi, ki utegnejo sprožiti odgovor obrambnih celic (začasno poslabšanje simptomov.)

Ob uporabi bioresonančne metode se lahko glivice znebimo v dveh do štirih tednih, redkeje so potrebni meseci, da organizem spravimo v red.

TEŽAVE KI JIH POVZROČA KANDIDA

FIZIČNE:
  • vaginalne težave (vnetja, pospešen beli tok,..) pri ženskah;
  • neplodnost;
  • boleče ali neredne menstruacije;
  • infekcije in vnetja sečil;
  • povečana prostata in impotenca;
  • alergije raznih vrst in intolerance na določena živila;
  • ponavljajoča vnetja zgornjih dihalnih poti, sinusov, vnetega grla, infekcije ušes in ponavljajočih se prehladov;
  • astma;
  • psoriaza (luskavica);
  • pogoste glivične okužbe;
  • glavobol;
  • vrtoglavica;
  • vročični oblivi;
  • bolečine v želodcu;
  • napihnjen trebuh;
  • vetrovi;
  • črevesne motnje;
  • pogosto hladne okončine;
  • bolečine v mišicah;
  • bolečine v sklepih;
  • bolečine v hrbtenici;
  • otrdelost vratu in ramen;
  • težave z izločanjem blata (driska ali zaprtje);
  • težave s prekomerno težo;
  • tresavica (posebej ko ste lačni),…
PSIHIČNE:
  • izčrpanost;
  • kronična utrujenost;
  • pešanje spomina in pozornosti;
  • otopelost;
  • razdražljivost,
  • depresija;
  • nihanje razpoloženja;
  • brezvoljnost;
  • pomanjkanje želje po spolnosti,…
Če se navedeni simptomi ob vlažnem vremenu še poslabšajo, je to dodaten znak, da je nadzor v telesu prevzela Kandida.

Dieta pri zdravljenju candide 

V času zdravljenja z bioresonančno metodo je potrebno strogo upoštevati naslednja navodila:

PREPOVEDANO je uživanje vseh vrst sladkorjev npr.: pesni, trsni, grozdni, sadni, rjavi, itd.

V zelo redkih primerih dovoljujem uporabo melase, stevie, kokosov sladkor.

Nadalje je potrebno opustiti:

  • vse vrste sladic, pecivo, med, sladke napitke (tudi naravni sadni sok), kompote, marmelade …
  • sladko sadje (grozdje, oranže, slive, breskve…), pa tudi borovnice, brusnice;
  • suho sadje (fige, dateljni, marelice, kandirano sadje), sladke mueslije;
  • sadne sokove, coca colo, cockto in druge sladke napitke;
  • vse oblike alkoholnih pijač (predvsem pivo)in vse, kar je vloženo v kis;
  • vse izdelke iz bele moke (testenine, vlečeno testo, kvašeno testo, pecivo);
  • kvas (tudi v pivu);
  • orehe, mandeljne, lešnike, arašide (zaradi nevarnosti novih okužb z glivicami);
  • koruzo, sladko papriko;
  • sire s plesnijo;
  • kefir
  • svinjino in vse vrste cvrtega mesa;

Koristno se je izogibati vseh stvari, ki povečajo pH sluznice, krvi in tkiva, to pa so med drugim delno tudi razne vrste fižola, bob, leča, večina industrijsko pripravljene hrane z dodanimi konzervansi, umetnimi aromami in sladili. Tudi tobak in alkohol delujejo v telesu ob uživanju kave močno kislo. Razen tega s sodobno kozmetiko, ki temelji na nafti (losioni, aerosoli, zobne kreme s fluorom, kreme…), močno obremenimo obrambno moč organizma. Jemanje antibiotikov (tudi kontracepcijskih in hormonskih zdravil) v črevesju spremeni razmerje moči med probiotiki in kvasovkami, pri čemer slednji omogočijo nesluten razcvet. Torej nič čudnega, ko se po zaužitju antibiotikov pojavijo nožnične okužbe (beli tok).

 

DOVOLJENO JE uživati:

  • polnozrnati kruh (male količine)-brez bele moke in kvasa, najbolje čisti pirin kruh z vinskim kamnom ali sodo bikarbono;
  • piro, proso, rž, predvsem ekološke pridelave; moka naj bo sveže mleta;
  • perutnino, zajca, ribe, jajca, pusto govedino, ovčetino, divjačino (ne na svinjski masti, temveč na domačem olivnem olju)-majhne količine;
  • krompir in riž v malih količinah;
  • vse zelene solate in zelenjavo (z olivnim oljem), špinačo, paradižnik, kumare, radič, grah, sojo, kalčke, šparglje, olive, kislo zelje, čebulo, sveže zelje, kislo repo,ohrovt, svež česen, buče;
  • jogurt, namesto mleka raje fermentirane mlečne izdelke, sir, nesladkane mlečne izdelke (kisli izdelki), maslo, sir, skuto in skutino-zelenjavne namaze, domače kislo mleko oz. sirotko, ki pospešuje razgradnjo maščob, krepi jetrno funkcijo in izboljšuje črevesno floro (vsebuje nadvse koristno mlečno kislino in minerale). Sirotke je na dan dobro popiti od 1 do 2 dcl;
  • kislo sadje: limone, še posebno grenivke, kivi, 1 kislo jabolko na dan, 1 banano na dan;
  • čaje brez naravnega sladkorja, predvsem koprivin;
  • kostanj, svež kokos;
  • sol in začimbe, kis v manjših količinah;
  • namesto svinjske masti in olja pšeničnih kalčkov (prepovedano) lahko uporabite nadvse koristno kokosovo mast in hladno stiskano olivno olje.

Poleg pravilne prehrane je temeljnega pomena tudi pravilna higiena ustne votline, zato poskrbimo za ustrezno zobno ščetko in zobni kamen. Sanacija zobovja je torej nujna v obračunu s kandido.

Če ste preobčutljivi na določeno živilo (npr. alergični na jajca), morate iz prehrane izločiti tudi to živilo, da po nepotrebnem ne obremenjujete imunskega sistema.

V našem ob ustrezni dieti in bioresonančni terapiji bolnik v večini primerov premaga kandido v 4 tednov V primeru, da je bioresonančni test na kandido po tem roku še vedno pozitiven, pacientu podaljšamo dieto in mu dodatno svetujemo uporabo probiotikov (Bio Waya, Ferzym) v kapsulah ter bazične kopeli. Včasih igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju kandide amalgamske zalivke, ki izločajo v telo živo srebro in je potrebno zaradi tega telo razstrupljati te kovine, ki močno zmanjšuje imunski sistem. K terapiranju posameznih alergenov lahko namreč pristopimo šele po sanaciji kandide in ostalih glivic (predvsem plesni), ki jih s testom ugotavljamo pri posameznem bolniku.