Amalgam

Amalgam

Amalgam je zmes “živega srebra z drugimi kovinami in se v zobozdravstvu uporablja že več kot 150 let. Kot dentalni material ga odlikujejo dobre mehanske lastnosti, ki zagotavljajo dolgo trajnostno dobo plomb, vendar postaja njegova uporaba čedalje spornejša. Postavlja se namreč vprašanje o sproščanju živega srebra iz amalgamskih plomb in njegovih škodljivih vplivih na organizem.

Živo srebro se izloča iz plomb v obliki hlapov, manjše količine zaužijemo predvsem med žvečenjem zaradi trenja oziroma obrabe. Odmerki so odvisni od števila in velikosti plomb. (Svetovna zdravstvena organizacija WHO je leta 1991 objavila, da so amalgamske plombe drugi največji vir živega srebra v človeškem organizmu. Prvi vir je z živim srebrom kontaminirana hrana.)

Klinične študije so pokazale, da se takoj po odstranitvi amalgamske plombe koncentracija živega srebra v krvi močno poviša, in sicer zaradi vdihavanja živosrebrovih par in zaužitja delcev amalgama med zobozdravstvenim posegom. Nekateri pacienti po menjavi amalgamskih plomb navajajo še večje zdravstvene težave: glavobol, povečane lokalne bezgavke, kovinski okus, razjede ustne sluznice, izpuščaje na koži, kronično utrujenost, nespečnost, motnje koncentracije itd.

Odstranjevanje amalgamskih plomb ni zdravljenje, ampak obremenitev organizma s težkimi kovinami! Zato je potrebna skrbna priprava organizma na zobozdravstveni poseg in razstrupljanje po njem.

Pri pacientih, ki imajo oslabljeno telo zaradi avtoimunih ali drugih kroničnih bolezni, je priprava na poseg in razstrupljanje še toliko pomembnejša, ker vsaka izpostavitev škodljivim dejavnikom prinaša dodatno obremenitev imunskega sistema. Posledično se lahko klinična slika osnovne bolezni poslabša.

Kako lahko pacient sodeluje pri posegu?

  • Uživanje prehranskih dopolnil z visoko vsebnostjo klorofila (alge, tekoči klorofil, ječmenova in pšenična trava, konopljini proteini).
  • Urejena prebava: vlaknine (uravnotežena prehrana, prehranska dopolnila, gibanje).
  • Regeneracija in vzdrževanje črevesne flore: probiotiki (dva meseca).

Varno odstranjevanje amalgamskih plomb pri zobozdravniku

Zobozdravnik lahko zaščiti pacienta pred povečano obremenitvijo z živim srebrom z varnim postopkom odstranjevanja starih plomb.

Vdihavanje živosrebrovih par in požiranje delčkov amalgama se prepreči z namestitvijo gumijaste opne. Uporabijo se posebni svedri, da je odstranitev hitra in pri vrtanju nastane čim manj živosrebrovih par. Odstranjeni delci se med delom odsesavajo s turbinskim sesalcem.

Pacient uživa visoko dozo klorofila, in sicer 3 grame 3-krat na dan vsaj 3 dni pred zobozdravstvenim posegom in 3 dni po njem.

Pomembna je postopna odstranitev amalgamskih zalivk, največ dve plombi ob enem obisku zobozdravnika. Med posegi svetujemo od tri do štiri tedne premora. Med nosečnostjo in v času dojenja odsvetujemo menjavo amalgamskih zalivk.

Priprava in razstrupljanje v bioresonančni ordinaciji

Z bioresonančno terapijo pripravimo telo na poseg, da bo sposobno prenesti obremenitev brez zapletov. Po zobozdravstvenem posegu pospešimo razstrupljanje.

a) Priprava pred zobozdravstvenim posegom

Bioresonančni terapevt je običajno prvi, ki zdravljenca seznani z obremenitvijo s težkimi kovinami.

Če bioresonančno testiranje pokaže, da je amalgam in/ali živo srebro ena izmed glavnih obremenitev organizma, zdravljencu ne svetujemo takojšnje menjave amalgamsklh plomb. Priporočamo predhodne bioresonančne terapije, ki vključujejo podporo izločevalnim organom in presnovi, odstranitev energijskih blokad, hormonsko izravnavo, obnovo črevesne flore in odpravljanje alergij.

b) Razstrupljanje po zobozdravstvenem posegu

Zobozdravnik ujame odstranjeni amalgam v stekleno ampulo, ki jo uporabimo v bioresonančni terapiji. Tako lahko telesu posredujemo individualno terapevtsko informacijo v obliki elektromagnetnega nihanja in dosežemo učinkovitejše razstrupljanje.

Kratkoročno razstrupljanje izvedemo v treh dneh po zobozdravstvenem posegu, da preprečimo nalaganje živega srebra v tkivih.

V okviru dolgoročnega razstrupljanja pa vplivamo na izločanje živega srebra iz tkiv, v katerih se je nalagalo zaradi dolgoletne izpostavitve. Izvajamo ga po odstranitvi vseh amalgamskih plomb. Za podporo dolgoročnemu razstrupljanju svetujemo uživanje čemaževe in koriandrove tinkture. Ustreznost prehranskih dopolnil testiramo z bioresonančno metodo.