Stresna inkontinenca

Stresna inkontinenca

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina pod velikim fizičnim pritiskom. Tovrsten pritisk lahko povzročajo tudi fizična dejanja, kot je kašljanje, kihanje ali smejanje. Pri stresni urinski inkontinenci gre običajno za majhne količine urina, vendar je to odvisno od trenutne napolnjenosti mehurja in količine abdominalnega pritiska.

Stresna urinska inkontinenca je običajno povezana z oslabljenimi mišicami medeničnega dna. To pomeni, da  opora okrog uretre in mehurja ne deluje, kot bi morala, kar povzroči uhajanje urina ob povečanem pritisku.

To je najbolj pogosta vrsta urinske inkontinence pri ženskah in za to obstaja več razlogov. Ženske imajo krajšo uretro in šibkejše medenično dno kot moški. Poleg dednosti sta glavna dejavnika tveganja nosečnost in porod. Podporne strukture uretre, mišice in vezno tkivo, degenerirajo s starostjo, zaradi česar pride do slabljenja mehurja.

Določeni dodatni dejavniki lahko še poslabšajo to stanje, ker ustvarijo večji pritisk v trebuhu. Med drugimi so dejavniki, ki lahko povzročijo tovrsten pritisk v trebuhu, zaprtje, previsoka telesna teža in kronični kašelj zaradi astme ali KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen).