Rehabilitacija po porodu

Inkontinenca po porodu

Povečana teža maternice in hormonske spremembe v nosečnosti predstavljajo veliko obremenitev za mišice medeničnega dna, zato je njihova zmogljivost zmanjšana. Poleg tega se med porodom še dodatno močno raztegnejo, zaradi česar pride do preraztegnjenosti živcev in mišic medeničnega dna, raztrganin, včasih pa tudi neprepoznanih poškodb mehke porodne poti. Posledica je nenadzorovano uhajanje urina (stresna inkontinenca), redkeje tudi blata v poporodnem obdobju. Teežave z uhajanjem vode se včasih pojavijo že v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Po nekaterih strokovnih ocenah naj bi imelo še dve leti po porodu kar 28% žensk težave z vsaj eno od oblik inkontinence!

Prii nekaterih težava mine sama od sebe, včasih so dovolj intenzivne Keglove vaje, včasih pa težave ostanejo in se z leti samo še stopnjujejo. Zato vsaki ženski svetujemo, naj izvaja Keglove vaje redno že med nosečnostjo, še bolj pa po porodu. Zelo pomembno pa je, da te vaje izvaja pravilno, saj se v nasprotnem primeru lahko stanje samo še poslabša.