Inkontinenca

Uhajanje vode

Se vam to dogaja, kadar se smejite, poskakujete ali dvignete težje breme? Prav mogoče je, da tudi vi spadate med tistih trinajst odstotkov prebivalcev, ki imajo težave z urinsko inkontinenco oziroma nenadzorovanim uhajanjem urina. Težave z urinsko inkontinenco imajo lahko tako ženske kot moški, torej je splošno prepričanje, da doleti v predvsem ženske po menopavzi, zgrešeno. Inkontinenca je nadloga, s katero se lahko srečajo že zelo mladi ljudje, res pa je, da zaradi te nadloge trpi znatno več žensk kot moških. Statistično je dokazano, da imajo več težav ženske v menopavzi, ženske z več otroki, mlade mamice, telesno manj dejavne ženske, ženske, ki so imele operativni poseg v mali medenici, in tiste, ki opravljajo težje fizično delo.

Zdravstveni in socialni problem

Odveč je govoriti, da je nehoteno uhajanje urina ob vsakem najmanjšem telesnem naporu za človeka velik problem, ne samo zdravstveni in higienski, temveč tudi – ali predvsem – socialni.
Ker takšni ljudje težko spregovorijo o svoji težavi, jo prikrivajo in običajno ne poiščejo strokovne pomoči dovolj zgodaj. V težjih primerih inkontinence se ženske zaradi sramu in strahu pred neprijetnim vonjem začnejo celo izogibati družabnemu življenju in se umikajo v osamo. Zaradi tega sčasoma začnejo trpeti tudi njihovi svojci, ovirano je spolno življenje, poveča se izostajanje z dela in podobno. Vsekakor je inkontinenca težava, katere razsežnosti je treba jemati z vso resnostjo.

Žal realnost dokazuje, da je inkontinenca še vedno zelo velik tabu, o katerem ne upamo spregovoriti na glas. Še bolj skrbi dejstvo, s katerim je postreglo Mednarodno združenje za inkontinenco (ICS), da kar 70 odstotkov oseb s tovrstnimi težavami nikoli ne poišče zdravniške pomoči, zaradi česar po nepotrebnem dodatno trpijo.

Zakaj so mišice medeničnega dna pomembne?

Mišice medeničnega dna so pomembne za dobro delovanje sečnega mehurja in črevesja. Te mišice pomagajo pri zadrževanju urina.. Po drugi strani zagotavljajo podporo danki med iztrebljanjem blata in prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča. Poleg tega vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov. Mišice medeničnega dna so pomembne tudi za spolno doživljanje tako ženske kot njenega partnerja. Pri moškem močne mišice medeničnega dna pomagajo pri doseganju erekcije in preprečujejo prezgodnjo ejakuacijo.

Kje so mišice medeničnega dna?

Mišice medeničnega dna ležijo na dnu medenice, zapirajo medenični izhod in potekajo od sramnice spredaj, do trtice zadaj in navzven do sedničnih kosti. Poleg tega imamo še mišico, ki poteka okoli zadnjika (zapiralka zadnjika) in je pomembna za zadrževanje blata. Moški imajo še dve zapiralki sečnice, ena je pod sečnim mehurjem, druga pa tik pod prostato.

Zakaj pride do nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna?

Ženske:
Pri ženskah je pogosto nepravilno delovanje mišic medeničnega dna povezano z nosečnostjo, porodom, menopavzo in ginekološkimi operacijami.

Moški:
Pri moških lahko na mišice medeničnega dna in na občutljive živce, ki te mišice oživčujejo, vpliva operacija prostate – prostatektomija ali turp (transuretralna resekcija prostate).

Ženske in moški:

  • Slaba telesna pripravljenost zaradi pomanjkanja redne telesne dejavnosti ali prekomerna telesna teža lahko povzročita šibkost mišic medeničnega dna ali čezmerno obremenitev na medenično dno.
  • Kronično zaprtje, težko dvigovanje ali kronično kašljanje lahko raztegujejo mišice medeničnega dna, podporno tkivo in živce, ki te mišice oživčujejo.
  • Nekatera nevrološka obolenja (multipla skleroza ali možganska kap) lahko poškodujejo živce, ki oživčujejo mišice medeničnega dna.
  • Poškodbe presredka – neposreden udarec ali dolgotrajen pritisk (dolgo kolesarjenje), lahko poškodujejo živce, ki oživčujejo mišice medeničnega dna.